Zencefil

Zencefil çayı, baharatlı lezzeti ile çok popüler bir içecektir. Özellikle kış aylarında hem soğuk algınlığından korunmak hem de ısınmak için siyah çay ya da kahveye kafeinsiz bir alternatiftir. Antioksidan ve anti-enflamatuar etkisi nedeniyle kalp hastalıklarına karşı korur, bağışıklık sistemini destekler, ağrıyı hafifletir ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlık ve gaz sorunlarına engel olur.

FAYDALARI
• Mide bulantısını hafifletir.
• Balgam söktürürcüdür.
• Soğuk algınlığına iyi gelir.
• Kan şekeri seviyelerini düzenler.
• İnflamatuar etkisi sayesinde kas, eklem ve osteoartrit ağrısına iyi gelir.
• Regl ağrılarını hafifletir.
• Kötü kolesterolü düşürür.
• Kan dolaşımını artırır.
• Kan pıhtılaşma riskini azaltır.
• Kronik hazımsızlığı (Dispepsi) tedavi eder.
• Kanser oluşumuna karşı mücadele eder.
• Solunum yolları rahatsızlıklarını tedavi eder.
• Astım semptomlarını hafifletir.
• Beyin fonksiyonlarını iyileştirir.
• Alzheimer riskini azaltır.
• Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır.
• Metabolizmayı hızlandırır.
• Zayıflamaya yardımcı olur.
• İnme riskini azaltır.
• Diş etlerinde iltihaplanmalara sebep olan gingivitis ve periodontitis gibi ağız bakterilerine karşı çok etkilidir.
• Saç köklerini güçlendirir

ZARARLARI
Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi zencefilin de aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Diyabet, böbrek, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarda zencefil çayının dikkatli tüketilmesi gerekir. Cerrahi operasyon öncesi kan inceltici özelliğinden dolayı tüketimi zararlıdır. Aynı şekilde safra taşı problemi olanların zencefil çayı tüketmeleri sakıncalı olabilir. Özelikle hamile ve emziren kadınların mutlaka doktora danışarak tüketmesi tavsiye edilir.

KİMLER TÜKETMEMELİ
• Tansiyonu düşük olanlar
• Anemi hastaları
• Safra hastaları

NASIL DEMLENMELİ
Toz zencefil çayının lezzeti biraz keskin olabilir. Dilerseniz yumuşatmak için çaya farklı malzemeler de katabilirsiniz.
Yapılışı: Bir bardak kaynar suyun içine bir çay kaşığı toz zencefil ekleyin, Demlenmesi için 5 dk. kadar bekleyin, Dilerseniz içine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.

Post by admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir